Almanya

Almanya hakkında genel bilgiler

Federal Almanya Cumhuriyeti (Bundesrepublik Deutschland)

Almanya Orta Avrupa'da bulunmaktadır. Yüz ölçümü 357023 km2 ve 82,44 milyon nüfusa sahip. Başkenti Berlin. 16 eyaletten oluşmakta. Demokratik parlamenter hükümet ile yönetiliyor. 3.Ekim milli bayram günü Doğu ve Batı Almanya'nın 1990 yılında resmi anlaşma yaparak birleştikleri gün (Alman birliği günü). Belçika,Danimarka, Fransa, Luxemburg, Hollanda, Avusturya, Polonya ve ısviçre ile sınırı bulunmaktadır. Kayatuzu, potasyum, linyit kömürü ve taş kömürü ham maddeleri bulunmakta ve işlenmekte.

İklim
Büyük bölümü Amerika Birleşik Devletleri / Kanada sınırının kuzeyine rastlayan ve coğrafik olarak ekvatordan daha çok kuzey kutup dairesine yakın olan Almanya’nın iklimi ılımlı olarak nitelenebilir. Federal Almanya’nın iklimi büyük bölümü kuzey denizi istikametinden gelen ve batı yönünden esen nemli rüzgarların etkisiyle serindir. Almanya’nın kuzey batı bölümü Atlantik Okyanusu etkisinde kaldığından, yılın her dönemi yağmurludur. Kış ayları bu bölgede genel olarak ılımlı, yaz ayları ise serin geçer. Doğu Almanya bölgesinde iklim genel olarak kara iklimi karakterindedir. Bu bölgede kış ayları uzun ve sert geçer. Yaz ayları ise sıcaktır. Bölgesel olarak sıcaklık farklılıkları ve yağış miktarındaki değişiklikler her zaman vardır. Genelde dağların batı yönleri doğu yönlerine göre daha fazla yağış alır. Bazı yöreler, dağların korumasından dolayı sıcak iklime sahiptir. Örneğin Yukarı Ren Nehri ovası .

Coğrafi Özellikler
Ren’deki Lorelei kayalıkları

Ren Nehri
Almanya’nın en tanınan akarsuyudur. St. Goarshausen kenti yakınlarında ve Ren Nehri kenarında bulunan Lorelei kayalıkları turistik bir atraksiyondur.
Brocken dağı
Brocken, Saksonya-Anhalt eyaletinde bulunan efsanevi bir dağın ismidir. Efsaneye göre 30 Nisan’ı 1 Mayıs’a bağlayan gece, cadılar bayram yapmak için bu dağda toplanırlar.
Gelgit (med ve cezir)
Kuzey Denizi kıyılarında gelgit olayına rastlanır. Cezir hareketinde sular azalarak çekilir. Med hareketinde ise denizin suları kıyıya doğru yükselerek ilerler. Gelgit olayına, dünya ile ay arasındaki çekim güçleri neden olmaktadır.
Ruhr Bölgesi
Ruhr bölgesi Federal Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan en büyük sanayi bölgesidir. Gelsenkirchen, Bochum, Oberhausen, Bottrop ve Dortmund bu bölgenin belli başlı kentleridir. Ruhr bölgesi halk arasında ‘Pütt‘ veya ‘Kohlenpott‘ olarak da anılır. Bu bölgenin esas gelir kaynağı yakın bir zamana değin kömür ve çelik üretiminden sağlanıyordu.
Karaormanlar
Karaormanlar, Güney Almanya’daki Baden-Württemberg isimli eyalet toprakları içinde bulunan tanınmış bir bölgedir. Meşhur guguklu saatlerin üretildiği yerdir.

Ekonomi
Federal Almanya Cumhuriyeti dünyanın en güçlü ekonomilerinden birisine sahiptir. Yurtiçi brüt gayri safi hasılanın değeri 2003 yılında 2,115 Milyar euro'dur. Kişi başına yıllık gelir ise 25,800 euro civarındadır.

Almanya’da diğer gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerde olduğu gibi sanayi sektörü yerini giderek hizmetler sektörüne bırakmaktadır. Üretim sektörü – örneğin makine üretimi- genel ekonomik faaliyetlerin üçte birini oluşturur. Otomobil üretim sektöründe Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’nın ardından dünya üzerinde üçüncü büyük ülkedir. Makine ve elektronik araçlar dalında “Alman işçiliği” genelde iyi değerlendirildiği için dışsatımların önemli bir bölümünü oluşturur. Ekonominin diğer önemli sektörlerini kimya ve tüketim malları üretimi oluşturur.

Tarım üretimi Almanya’da bölgeden bölgeye değişim gösterir. Almanya’nın kuzey bölgesindeki düz arazilerde genellikle tahıl ve pancar ekilir. Güneyin dağlık bölgelerinde ise sebze ekiminin yanı sıra, et ve süt üretimiyle ilgili hayvancılık da yapılır. Güney ve Batı Almanya’daki Ren, Main veya Mosel nehirlerinin yamaçlarında şarap üretimi amaçlı üzüm yetiştirilir. Bira üretiminin büyük bölümü Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yapılır. Bira içme zevkinin en gelişmiş bölgesi ise Bavyera eyaletidir. Tarım üretimi, dışsatımların yanı sıra, ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’nını karşılar.

Ülkenin yaklaşık üçte biri ve özelliklede Güney Almanya ormanlıktır. Ormanlar iç pazarın kereste ihtiyacını genelde karşılar. Hava ve toprak kirliliği nedeniyle, 70’li yıllarda orman alanlarının toplamında bir azalma olmuştu. O zamanlar “orman ölümü”nden bahsediliyordu. O dönemden bu yana yeni programlarla, ormanların kendilerini yenilemeleri için uğraşı verilmektedir.

Sosyal Piyasa Ekonomisi Almanya’nın iktisadi düzenidir. “Sosyal Piyasa Ekonomisi” bir ekonomik modeldir. Bu model piyasaya ekonomik özgürlüğü vermenin yanı sıra, devlete de sosyal olumsuzlukları önleme amacıyla kontrol ve düzenleme yetkisini tanımıştır.

Din
Almanya’da en yaygın mezhep grupları, her biri yaklaşık 28 milyon kişiden oluşan Hıristiyan Protestan ve Katolik guruplarıdır. Müslümanların sayısı üç milyona yakındır ve üçüncü büyük dini gurubu oluşturur. Sünni mezhebine dahil olan Müslümanlar çoğunluktadır. Ortodoks Hıristiyanlar, Hindular, Budistler, Bahailer ve Yahudiler diğer önemli dini cemaatleri oluşturur. Almanya’da toplam olarak 160 değişik dini cemaat bulunmaktadır.
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.